Obadja

Benets utvikling (del 2)

Av Eva Steen

Skadelige spisevaner

Vår typiske diett med raffinert mat, kjøtt, melkeprodukter, egg, sukker, alkohol og kaffe, vil ikke gi tilstrekkelig med vitaminer og mineraler. Kjøtt vil, slik som melkeprodukter, ha for mye protein til at kroppen kan bruke det effektivt. Når vi spiser kjøt, får vi for mye fosfor i blodet. Fosfor blir lettere oppsugd enn kalk, og har et «opp-ned»-forhold til kalk. For mye fosfor vil tvinge ut kalk og fremskynde bentap. Hvis man spiser mat med mye protein, er det umulig å opprettholde en positiv kalkballanse, tross mengden av kalkinntak. Man mister også jern og sink når man spiser mat med mye protein. Noen forskere tror at sink er viktigere enn kalk for å beholde en sterk benstruktur. Andre matvarer som inneholder mye fosfor, og som man bør unngå, er brus, instant supper, noen gelatiner, bakepulver og oppvaskmidler (skyll derfor oppvasken godt).

For mye salt forstyrrer kalkopptaket og øker kalktapet. Sukker, inkludert sirup, honning og malt, forårsaker kalktap. Koffein, som man finner i kaffe, cola, te og sjokolade, blokkerer kalkopptaket fra maten. Hvis man drikker 2-4 kopper kaffe om dagen i en 15-års periode, kan dette øke risikoen for å utvikle benskjørhet. Det samme gjelder alkohol. Man har også sett at tobakk forandrer den naturlige østrogenballansen og fremskynder bentap. Røyking forårsaker ca. 1 % kalktap i bena per år, dersom man føykre mindre enn en pakke hver dag. Kreft, hjertesykdommer og sukkersyke kan også øke benskjørheten. Dette er syksommer som alle er kostholdsrelaterte.

Benskjørhet er et mye mer kostholdsrelatert problem enn bare et kalkproblem. Kroppen vår kan innrette seg til en reduksjon av kalkopptaket fra tarmen. Vanligvis blir bare ca. 30 % av den kalken vi spiser, sugd opp. Men når det er nødvendig, kan det dobbelte, eller nesten tredobbelte, bli opptatt. Hvis vi velger å leve på en ballansert vegankost, kan vi forebygge, og i mange tilfeller snu, benskjørhet. Studier er blitt gjort for å sammenligne bentettheten hos dem som spiser kjøtt, med dem som spiser veganmat. De veganerne som ble rundt 69 år, så fortsatt ikke ut til å lide tap av benmasse, mens de som spiste kjøtt, hadde et vedvarende bentap.

Sunne matvaner

Man har ofte misforstått og trodd at tap av østrogen i overgangsalderen eller på grunn av operasjoner, er den viktigste årsaken til benskjørhet. Motsatt av denne teorien har man observert utvikling av sterke ben hos små piker, som har mindre østrogen enn kvinner i overgangsalderen. Dersom en kvinne i mange år har spist og drukket mat som forårsaker bentap, vil hun, når østrogenproduksjonen minder, allerede ha svake ben på grunn av sitt kosthold. Hvis hun derimot har spist sunn vegankost, holdt seg borte fra skaldelig mat og gjort regelmessig mosjon, vil hun i overgangsalderen stort sett ha sterke, sunne ben.

Det er visse planter som inneholder plantesteroler, som ligner på naturlig østrogen. Vi anbefaler å spise disse. Veganmat har mer karbohydrater og mindre protein enn dyreprodukter. Det beste kostholdet for å forebygge eller behandle benskjørhet, er en gjennomført vegandiett. Mat som iv vet inneholder østrogenlignende steroler, er hele kornsorter, frø, soyabønner, peanøtter, kokkos, de fleste nøtter, rødbeter, rosenkål, gulrøtter, reddikblader, grønne bønner, epler, ertespirer, kirsebær, fiken, oliven, plommer, jordbær og urter som alfa-alfa, anis, hvitløk, lakrisrot, oregano, persille og salvie.

Hva bør man spise?

Tørket mat, hermetisk mat og frossen mat skulle unngås om fersk mat er tilgjengelig, da disse ofte mangler næringsstoffer og inneholder salt, fett og sukker som røver benmasse. Det finner mange kokebøker som lærer hvordan man kan forberede naturlig mat på en interessant og deilig måte. Plantemat som gir kalk i riktig mengde, slik at mistenkelige meieriprodukter eller kalktilskudd vil være unødvendige, inkluderer de fleste frøtyper, grønne grønnsaker (som spinat), brokkoli, frønnkål, rosenkål, selleri, blomkål, gulrøtter, grønne erter, brekkbønner, havregryn, cashewnøtter, mandler, tørket frukt, linser, limabønner, soyabønner m.m. Det er blitt rapportert at Spirulina og sjøalger kan hjelpe å gi tilbake tapte mineraler. En gang trodde man at benet ikke kunne få igjen tapt kalk, men nå vet man at kalken noen ganger kan komme tilbake i bena. Begynn med en mild variant av sjøalger. Disse kan man få kjøpt i helsekostforretninger eller orientalske forretninger. Siden mat fra planteriket inneholder protein, kan mennesket fint leve på veganmat. Fersk kål har mer protein per enhet volum enn helmelk. Ris, mais, frukt, sammalt hvete, tørkede bønner og erter tilfører nok brukbart protein for å opprettholde en god helse. Ved å spise variert av uraffinert mat, vil man få i seg nok vitaminer og mineraler.

Vitamin D, som behøves for å suge opp kalk og fosfor, finner man ikke i veganmat. den tryggeste kilden er solskinn. Om man er ute i solen i 15 minutter hver dag, så er det nok for å dekke vitamin D. Dette vitaminet kan lagres i flere måneder.

Mosjon

I langtidsstudier har forskere sett at regelmessig deltagelse i vektbærende mosjon fjør at mineralinnholdet i benet øker. Mange ganger kan benskjørhet på denne måten bli forbedret. Jo mer aktive vi er, desto mer vil tettheten i bena øke. Det er en forbindelse mellom muskelstyrken og bentettheten. Når vi beveger musklene, vil dette oppmuntre bena til å absorbere mer kalk. For at mosjon skal være effektiv nok til å opprettholde bentettheten, bør man gjøre dette fra barndommen til alderdommen. Personer som begynner å vise tegn på benskjørhet, kan forebygge videre utvikling ved å drive mosjon på daglig basis. Dette er like viktig som å starte med en ny diett.

Overdreven mosjon, slik som trening for maratonløp eller profesjonell dansing, kan forårsake smertefulle heler, hodepine, blod i urinen og uregelmessig eller uteblivende menstruasjon. Det kan også gjøre at bena blir tynnere og svakere. Denne typen benskjørhet har man funnet på kvinner helt ned i 25-rsalderen.

Moderasjon og glede er nøklene til et nyttig mosjonsprogram. Mengden mosjon vil variere fra person til person, avhengig av den totale helsetilstanden. Å gå er en god start, og senere er sykling og nyttig arbeide gode vektbærende aktiviteter. Å svømme er ikke en god vektbærende mosjon, fordi vanned reduserer effekten av tyngdeloven, og det blir mindre vektkrav på musklene og bena. Denne formen for mosjon er bra for en allerede utviklet benskjørhet. Strekkøvelser er også bra for musklene og bena, og hjelper med å forebygge krumryggethet. Start forsiktig og øk mosjonstiden ukentlig, inntil du mosjonerer rundt to timer om dagen. Så kan su bestemme om du vil gjøre mer utfordrende mosjon i tillegg, avhengig av kondisjonen.

SAMMENDRAG

Benskjørhet finner man i land med diettstandarder som Norge. Forskjellige medisiner og kalktilskudd har vist seg å ha liten eller ingen effekt, og de kan forårsake flere vanskeligheter enn det de prøver å forebygge.

1. Spis mat som både inneholder kalk, sink og magnesium.

2. Unngå alkohol, tobakk, kaffe og slektninger som te og sjokolade.

3. Unngå medisiner så mye som mulig, da flere av disse kan forårsake benskjørhet.

4. Unngå syredannende mat som eddik, animalske produkter, bakepulver og mat med mye sukker, salt eller fett.

5.Vær aktiv fra krybben til graven.

OBADJA - Strømmen  Adventkirkes  Ungdomslag's blad
www.OBADJA.no

Redaktør: H.M.Trangerud - Webutvikler: A.O.B. 2006